En helt vanlig torsdag på bunkerbåten.
Mobilen alarmerar 05.15… Jag ligger och hör ljuden från spelen på däck.Väsen.
Nästa gång den signalerar är hon 05.35 Dags att stå upp.
När jag lättar på rullgardinen så ser jag Älvsborgsbron hängande över mig. Vi ligger på Dalanäs, vår ”hemmakaj”.
Lite vatten i ansiktet, tandkräm på tänderna och mascara på ögonen så är jag klar för start.
Nere i Byssan väntar dagen.
Sätter på ugnen, tar fram degen ur kylen, öppnar diskmaskinen.
Tar med mig trasan och går ett varv i mässen.
Rättar till kuddarna i soffan, samlar in tidningar, lägger kontrollerna på rad och torkar av.
Tar ett varv ut i tvättstugan och startar en maskin.
Sätter på radion. Jag har just fått antenn via sateliten så nu slipper jag brus. Underbart. Äntligen kan jag lyssna på nyheter och min favoritkanal P1.
Vänder på degbunken och föser över en färdigjäst fralldeg. Knådar lätt, rullar ut och skär i lagom bitar. Lägger dem på plåt och lägger plåten på stekbordet som jag sätter på lägsta värme. Täcker med en handduk.
Nu plockas maskinen ur och fylls med nattens disk. Startas om.
Dukar bordet med glas, skedar.
Sätter på lite mjölk på spisen samt en kastrull vatten till äggen.
Mjölken skall värmas och sedan användas till risgrynsgröten (som jag kokade igår kväll) som skall bli varm.
Skalar och hackar tre lökar till pytten som jag skall ha till lunch idag och fyra lökar till gulaschsoppan som är dagens middag. Skalar också potatisen till soppan, samt hackar paprikan.
Skär lite grönsaker till frukostbordet, kollar igenom mässkylen och fyller på påläggsburkarna.
Vispar ihop en pannkakssmet som skall svälla tills i eftermiddag.
Nu är klockan kvart i sju och brödet är färdigjäst. Sätter in det i ugnen och lägger äggen i det kokande vattnet. Sätter gröten på svag värme och klockan på 8 minuter.
Skalar några morötter och river dem, de är till lunchen.
Rör i gröten.
Äggklockan ringer. Tar av äggen och vänder plåten i ugnen, den gräddar ojämnt som de flesta andra…
Rör försiktigt i gröten.
Nu ställs bordet i ordning. Ost, korv, skinka, smör, juice, kaviar sätts fram.
Rör i gröten.
En yrvaken maskinist tittar in i byssan och säger god morgon, det betyder att nu är klockan kvart över sju. Every day.
Brödet tas ut och läggs i korgen med den rödvitrutiga handuken över. Fint.
Kaffe sätts på, gröten ställs fram med sin kanel och sin sylt.
Halv åtta börjar mina sjömän droppa in, en efter en…
Grötfrukost är det de gillar allra mest.
Tömmer diskmaskinen så den kan laddas igen.
Jag sitter med dom en stund, dricker mitt kaffe och äter en nybakt macka med ost.
Lastningen sätter igång på utsidan. Oljan flödar in i våra tankar.
Idag skall jag ha vetebröd till kaffet. Jag börjar att förbereda degen och fyllningar. Kokar en vaniljkrämen som skall vara i.
När siste man lämnat bordet dukas det av och torkas, igen.
Startar diskmaskinen.
Hänger en del av tvätten, tumlar resten.
Skalar de överblivna äggen och ställer in dem i kylen, nattamat.
Klockan är nu strax nio. Första passet gjort.
Går upp och startar datorn, kollar min mail och facebook, avklarar också några av nattens drag på wordfueds.
Läser lite nätnyheter och så brukar det bli några googlande. Svarar på ett mail.
Kvart i 10 går jag ner och plockar ur min färdigdiskade disk. Sätter på stekborden på svag värme och fyller fruktskålen med lite äpplen och päron.
Klockan tio är det kaffe på bryggan.
Vi är pratar om hur dagens planering ser ut.
Överstyman skall hem, till Donsö. Han avlösare skall hämtas på centralstationen. Logistiken funkar bra.
Vi skrattar, skrattet ligger alltid nära här ombord.
Kapten startar niqab-disskussionen igen, med en glimt i ögat. Jag går igång som vanligt och maskinisten håller inte riktigt med mig…
Inte för att han är för heltäckande slöja men tror inte på förbud. Jag argumenterar igen, för förbud!
Till saken hör att jag läste ”Tusen strålande solar” som utspelar sig i Afganistan, förra törnen och nu är vår kapten mitt inne i boken. Maskinaren här också läst den, för längsedan.
Åter i byssan sätter jag min bulldeg.
Höjer stekbordet, tar fram pytten som jag skar igår.
Dukar bordet med glas, bestick, knäckebröd. Förbereder kaffet.
Nu startar maskin upp och det är dags att förflytta oss några hundra meter in i hamnen, ”Juttan” vill ha bränsle. Dagen första operation.
Börjar steka pytt i pannan. Lägger upp rödbetor i en skål, tar fram ketchup och HP sås på bordet.
Häller upp degen, delar den på två. Kavlar ut ena halvan, lägger den på plåten och breder ut vaniljkräm över den.
Kavlar ur andra halvan och smetar på en fyllning av smör och florsocker. Rullar ihop och skär som bullar. Lägger på den på vaniljkrämen och sätter den på jäsning.
Vänder pytten har jag nog gjort in emellan. Och jag gör det igen.
Sätter på värmeplattan i mässen.
Fyller diskmaskinen och startar den.
Tar hand om torr tvätt från tumlaren, viker den och lägger in den i linneförrådet.
Tar pytten ur pannan och steker en omgång till.
Vatten sätts fram på bordet, liksom smör till brödet och de rivna morötterna samt sallad från gårdagens middag.
Sätter fram pytt i panna och skrapar rent stekbordet.
Lägger i nytt smör och knäcker i några ägg. Här ombord är det vändstekta som går mest. Klockan är nu strax halv 12 och strax kommer 12-6 vakten helt yrvakna och vill ha mat, liksom vår överstyrman som skall hem.
Tolv kommer resten av besättningen till bords.
Vi ligger sida mot sida med Stena Jutlandica och är kopplade. Olja pumpas.
Jag penslar min bullplåt med uppvispat ägg och strör pärlsocker över. Sätter in den i ugnen, längst ner 20 minuter.
Äter lunch med mina skeppskamrater. Vi talar om dom kulturella kullningsropen som nu finns mellan Skarvikshamnen och Röda Sten. Åsikterna skiljer sig. Intressant.
Det börjar lukta väldigt gott…. Plåten skall strax ut.
Avdukning, avtorkning av bord och bänkar. Rester tas om hand.
Diskmaskin startas.
Byssan görs iordning. Klockan 13 tar jag rast.
Kollar mail, facebookar igen, wordfuedar alla som väntar på mig. Stänger av allt och tar mig en lur.
14.45 startar mitt mobilalarm.
Dags för jobb igen.
Glaserar mina bullar och skär dem i bitar.
Plockar ur diskmaskinen.
Kaffe på bryggan, med bullar denna gång.
Alla är samlade, nu ligger vi och lastar i Skarvik.
Kapten drar en rolig historia: -Vet du vad norsken säger när han kommer in i en buss full med negrer?
-Har dere haft brand ombord?
Klockren! Hahaha…. Jag älskar Norge historier.
Alla äter bullar med god aptit. Fatet blir rent.
Ner i byssan och dags för middagen.
Fräser löken och bryner färsen. Lägger det i en gryta och slår på kryddor, tomatpuré och vatten.
Kokar upp, lägger i potatisen. Kokar upp igen. Låter den stå och koka väldigt försiktigt bara en liten stund för att sen få stå och dra.
Tar av lite i en kastrull för att vår ene matros inte vill lukta vitlök… Men det behöver man inte här ombord om man inte vill. Pressar i rikligt med vitlök till oss andra.
Sätter en deg som skall bli pain riche till soppan. Lägger över degen på bakborden där den får jäsa och sätter en ny deg i assistenten.
Denna är till mogondagens frukost. Jag använder mig av mina surdegar jag håller på att vårda varje dag. Mina små bäbisar.
Den degen arbetar jag ordentligt och sen sätter jag in den i kylen, där den får jäsa till morgonen.
P1 på radion. Det handlar idag om aborter i Polen, vilket är olagligt, om det inte är fara för mammans liv, barnet är skadat eller att det är frukten från en våldtäckt. De dom intervjuar kallar det massmord.
Herregud, säger jag bara. Vilket århundrade lever vi i???
Plötsligt är det ubåtsjakt utanför Björkö i Göteborgs skärgård. Hoppsan.
Och spekulationer om morgondagens regeringsval i vårt grannland Danmark. Blir det regeringsskifte?
Jag lägger en klick smör i stekbordet och hör hur den börjar fräsa. Perfekt värme.
Nu skall smeten bli pannkakor.
Jag vispar grädden, lägger upp sylt och vänder kakorna om vart annat.
Bakar ut brödet och sätter det på jäsning igen.
Dukar bordet, igen.
Kokar upp soppan igen, båda kastrullerna. Låter den puttra en kvart ungefär.
Slipar lite på mina knivar.
Kör ihop tre pajdegar till morgondagen. Mjöl, smör, salt och en svätt kallt vatten.
Trycker ut det i två formar och ställer in de i kylen.
Häller i ny smet och gräddar pannkakor på löpande band.
Brödet har jäst klart, schuss in i ugnen. 10 minuter.
Lägger upp gräddfil i en skål till soppan.
Vispar ihop en smet till raggmunkarna som vi skall ha till lunch imorgon.
Vad vill jag säga med denna bilden?
Jo, jag undrar om ni vet vem som designat denna bunke?
Samma som har designat Santa Marias kryddburkar...
Fyller och startar diskmaskinen.
Vi lämnar slop till Tell, Juttan passerar oss och Tells egna taliban poserar glatt när jag skall plåta!
Plockar fram vatten på bordet, samt smör, ost och pain richen som jag lägger på en skärbräda så var och en kan skära sig en bit själv.
Smakar av sopporna, mer timjan och salt. Rikligt med persilja på toppen.
Torkar ur stekbordet.
Maten ställs fram, killarna som ligger framför teven börjar vrida på sig. Lukterna gör att hungern vaknar.
Klockan 17.30 sitter vi hela besättningen och surplar gulaschsoppa med gräddfil och bröd.
När magen är full är det dags att trycka ned ett par pannkakor med blåbärssylt och grädde.
Vi snackar båtar, Whiskey, ubåtar, iPhone, jakt, ombygget av Gemina…
Jag läser aftonbladet på mobilen. Vi sitter länge idag. Vi har lastat klart så killarna kan ta det lugnt. Det är en god stämmning.
Jag trivs.
Plockar ur den rena disken innan killarna kommer och fyller den igen.
Maten skall tas om hand.
Bord skall torkas.
Golvet tvättas av med slang.
Kollar igenom kylen ute i mässen så det finns det jag tror grabbarna vill ha under natten. Tar fram mat ur frysen till morgondagen. Bär ut min tvätt till tvättstugan. Fyller upp med nya handdukar, förkläde och ny trasa.
Byter sopsäck. Släcker ljuset i kyl och frysrum. Stänger av fläckten och tar med mig sopsäcken och går ut på däck där vi har en container.
Tack för idag, slut för idag.
Jag hittade rätt tillslut...
Tack för det.
Jag älskar mitt jobb.