onsdag 5 november 2008

Neeeej!

Amerikansk hummer hot vid Smögen
Minst två amerikanska humrar har hittats vid Smögen. Fiskeriverket reagerar dels med en polisanmälan, dels med belöning till den som fiskar upp fler.

Den amerikanska hummern är ett hot mot den europeiska stammen.

Varje år importeras 150 ton levande hummer från Nordamerika.

- Eftersom man tar upp omkring 50 000 ton hummer per år bara i Kanada, är priset så lågt att det lönar sig att importera, säger fiskeribiolog Mats Ulmestrand på Fiskeriverket till TT.
Den amerikanska hummern är dock en annan art än vår europeiska. Man befarar att den kan föra med sig smittsamma sjukdomar. Det finns bland annat en bakteriesjukdom, gaffkemia, som är direkt livsfarlig för europeisk hummer - medan den kan bäras utan symptom av den amerikanska arten.

Därför är det förbjudet att förvara amerikansk hummer så att den kan ta sig ut i svenskt vatten, till exempel från sumpar. Trots det har tre främmande humrar i höst fiskats upp inom ett litet område i Smögen. Två var amerikanska, den tredje är ännu inte artbestämd.

Fiskeriverket kommer att göra en polisanmälan om brott mot reglerna om sumpning. Dessutom utfästs en belöning, 900 kronor per djur, till den som fiskar upp fler amerikanska humrar i området.

TT

Till vänster en amerikahummer, till höger en sveahummer.




Smaken blir nog annorlunda på amerikavarianten när den lever i vårt vatten.
Det kommer vi förmodligen bli varse om i framtiden...

Inga kommentarer: